Lehenengo inkesta nazionala umeen eta gazteen elikadurari buruz

Luze gabe jarriko da abian adin guztietako umeen eta gazteen elikadurari buruzko lehenengo inkesta nazionala. Lehenengo fasean, hautaketa egingo da, eta horren ostean, urte osoa iraungo duen inkesta-faseari emango zaio hasiera. Gaztelaniaz ENALIA (Umeen eta Gazteen Elikadurari Buruzko Lehenengo Inkesta Nazionala) du izena inkestak, eta guztira autonomia-erkidego guztietako 6 hilabete eta 17 urte bitarteko 1.700…

4 martxoa, 2013Details

Euskal prentsak Elikagaien Segurtasun arloko zein gai jorratu ditu gehien 2012. urtean? 13/02/26

ELIKAk eta Euskal Herriko Unibertsitateko Kazetaritza arloko Ikerketa Taldeak “Elikagaien Segurtasuna Euskadiko prentsan” txostena egin dute 2012an Elikagaien Segurtasunari eman zaion estaldurari eta Euskadiko egunkarietan argitaratutako albiste-motari buruz. Elikagaien Segurtasunak bere baitan hartzen dituen 15 gai nagusiri buruzko albiste guztiak aztertu dira Euskadin argitaratzen diren 9 egunkarietan, bertsio inprimatu zein digitaletan. Honako hauek dira ondorioetako…

26 otsaila, 2013Details

Aitortu gabeko zaldi-haragiaren presentzia behikietan (Kaneloiak)

MARMek jakinarazi du zaldien DNA atzeman dutela “La Cocinera" markako behi-haragiz egindako kaneloietan. Halaber, jakinarazi du etiketatuan iruzur egitea dela, ez duela eraginik produktuaren segurtasunean eta ez dela arriskutsua osasunarentzat. Ministerioak informazioa igorri die autonomia-erkidegoetako iruzurren arloko agintari eskudunei, neurri egokiak har ditzaten. Horrelako iruzurrak bilatzeko laginketak egiten jarraituko dute, Europako Batzordearen gomendioei jarraiki, behi-haragiz…

26 otsaila, 2013Details

Europarren % 81ek elikagaien osagaiak egiaztatzen ditu, produktu kimikoen bila

Jendeak produktu kimikoen inguruan duen pertzepzioari buruzko Eurobarometroaren arabera, elikagaietan produktu horien presentziak sorrarazten du mesfidantzarik handiena. Kontsumitzeko ondasunen artean, produktu kimikoei dagokienez, elikagaietan jartzen da arreta handiena; jarraian, kosmetikoetan edo edertasun-produktuetan, jostailuetan eta garbiketa-produktuetan. Azken hiru horiek inkestatuen erdiak baino gehiagok aipatu dituzte (% 59, % 56 eta % 53 hurrenez hurren). Hala ere,…

7 otsaila, 2013Details

Gora egin du fruta fresko eta pataten kontsumoak

2011ko abendutik 2012ko azarora bitarteko azken datuen arabera, elikagaien kontsumoak % 0,9 egin du gora eta gastuak neurri txikiagoan ( % 0,5), batez besteko prezioek % 0,4 behera egin baitute. Biztanle bakoitzeko gastua 1.461,98 eurokoa da eta kontsumoa 658,66 kilokoa. Horiexek dira Espainiako etxeetan Elikagai Kontsumoaren Panelak egindako azken eguneratzearen ondorioak, MAGRAMAk argitaratutakoak. Besteak beste,…

6 otsaila, 2013Details

FAOren kanpaina berria, jatekoak alferrik galtzea ekiditeko 13/01/25

Kontsumitzaileek eta elikagaien txikizkako saltzaileek neurri sinpleak hartzea nahiko izan daiteke urtero hondatzen edo alferrik galtzen diren elikagaien kopurua (1.300 tona) murrizteko. Halaber, lagungarri izan daiteke etorkizun iraunkorrari forma emateko, "Pentsatu. Elikatu. Aurreztu” (Think.Eat.Save) kanpaina orokorrarekin bat. Hain zuzen ere, kanpaina hori antolatu da elikagaien hondakin-kopurua murrizteko. Eta Ingurumenerako Nazio Batuen Programak (PNUMA) eta FAOk…

25 urtarrila, 2013Details