Estrategia: Elikagai gehiago, hondakin gutxiago

Europako Batzordeak zenbatetsi du urtean 1.300 milioi tona elikagai baino gehiago alferrik galtzen direla; hots, munduko ekoizpenaren 1/3. Bada, horietatik 89 milioi Europar Batasunari dagozkio eta 8 milioi Espainiari. Horregatik guztiagatik MAGRAMAk "Elikagai gehiago, hondakin gutxiago" plana aurkeztu du. Helburua da gardentasuna, elkarrizketa eta koordinazioa sustatzea elikakateko agenteen eta herri-administrazioen artean. Era berean, elikagaiak alferrik…

2 apirila, 2013Details

2012an % 2,7 hazi zen fruta freskoen kontsumoa

Hori da 2012an zehar fruta freskoaren etxeko kontsumoari buruz MAGRAMAk argitaratutako azterlanaren ondorioetako bat. Beste datu batzuen artean, honako hauek dira nabarmentzekoak: Iazko per capita kontsumoa 103,78 kilokoa izan zen pertsonako eta urteko. 2011n, berriz, 101,46 kilo izan ziren. Laranja, platanoa, sagarra eta meloia dira Espainiako etxeetan presentzia handiena izan duten frutak. Etxeetan elikadurara bideratutako…

2 apirila, 2013Details

Espainiako nutrizioaren “ibilbide-orria”: Liburu Zuri berria 13/03/22

Liburu Zuri honen helburua da eredu bihurtzea nutrizio-kontuetan, hala esparru akademikoan eta/edo zientifikoan nola nutrizioaren eta/edo elikaduraren esparruko politiketan ardurak dituzten administrazioen artean. Liburuak bederatzi modulu ditu, eta guztira 100 egilek eta laguntzailek parte hartu dute. Guztiak ere aditu ezagunak dira nutrizioaren eta lotutako gaien inguruan. Honako hauek dira moduluak: Espainiako herritarren nutrizio-osasuna. Kapituluek euren…

22 martxoa, 2013Details

OHARRA: Proteina lakteoa gaileta eta opilgintza-produktuetan 13/03/20

AESANek jakinarazi du Proceli eta Auchan marketako gaileta eta opilgintza-produktuetan aitortu gabeko proteina lakteoa atzeman dela. Horren ondorioz, produktu horiek arazoa eragin dezakete, bakar-bakarrik, proteina horrekiko alergia duten pertsonetan. Aurrekoari jarraiki, honako neurri hauek hartu dira: Gertatutakoaren BERRI EMATEA autonomia-erkidegoetako agintaritza eskudunei, Elikaduraren Alerta Sare Nazionalaren (SCIRI) bidez. Elikagai eta Pentsuetarako Alerta Azkarreko Sistemaren (RASFF)…

21 martxoa, 2013Details

Obesitateak herritarren % 7,4ri eragiten zien 1987an; gaur egun, berriz, % 17ri

Osasunaren inguruko Inkesta Nazionalean emandako datuak. Besteak beste, honako hauek ere aipagarriak dira: Gehiegizko pisuari dagokionez, 18 urtetik gorako herritarren % 37k dute gehiegizko pisua. Umeetan, hamarretik batek obesitatea du eta hamarretik bik gehiegizko pisua. Bi sexuetan antzeko portzentajeak atzeman dira. Igoera nabarmenagoa izan da gizonen artean emakumeen artean baino. Hala ere, emakumeen bizimodua sedentarioagoa…

16 martxoa, 2013Details

Zein kontrol egiten dira iruzurraren aurka?

Aurreikusi da 20 produkturen 5.918 ikuskapen egingo direla, bereziki haragi-eratorrienak, edari alkoholdunenak eta landare-olio jangarrienak. MAGRAMAk datu horiek eman ditu Espainian elikagaien kalitate komertziala kontrolatzeko 2013ko ikuskapenen programari buruz. Programa hori autonomia erkidegoetako Kalitatea Kontrolatzeko eta Iruzurraren aurka Babesteko Zerbitzuek egingo dituzten kontrolen batura da. Ikuskapen kopurua Elikagai talde bakoitzeko HARAGI ERATORRIAK 1032 17,4% ARRANTZA…

12 martxoa, 2013Details