Batez beste, pertsona bakoitzak 36,12 kilo ogi kontsumitzen ditu urtean

MAGRAMAren azken datuen arabera, ogiaren kontsumoak % 1,8 egin du gora Espainian, 2012ko maiatzetik 2013ko apirilera bitartean, iazko epe bereko kontsumoarekin erkatuz gero. Ogia erosteko batez besteko aurrekontua erosketa-orgaren gastuaren % 5,75 da. Ogi freskoa/izoztua aldaera kontsumitzen da gehien (% 84,2), iazko epe berean baino % 1,5 gehiago. Igoera horren arrazoia da gero eta gehiago…

3 iraila, 2013Details

Europarren konfiantza txikiagoa da Elikagaien Segurtasun arloan

Lau kontsumitzailetik batek (% 24,6) eta txikizkako denden arduradunen % 17k uste dute elikagai asko ez direla seguruak. Estatu kideen artean alde handia dago Elikagaien Segurtasunaren inguruko pertzepzio horretan. Horixe da, hain zuzen ere, Europako kontsumitzaileen egoerari buruzko adierazleen bederatzigarren taulako aurkikuntzetako bat. Taula hori Europako Batzordeak argitaratu du duela gutxi. “Mesfidantza” horrek gora egin…

24 uztaila, 2013Details

OHARRA: “Yohimbe” elikagai osagarrietan

“Yohimbe” landarea antzeman dute zenbait elikagai osagarritan. Landare horrek “Yohimbina” izeneko printzipio aktiboa dauka, eta printzipio horrek albo-ondorio hauek izan ditzake: Nerbio-sistema zentralaren nahasmendua, suminkortasuna, insomnioa, urduritasuna, dardara, bertigoa, migraina, sabeleko nahasmendua zein gorakoa, beherakoa, gorabehera kardiobaskularrak eta takikardia. Yohimbinak honako hauekin izan dezake elkarreragina: Klonidina eta hipertentsioa sendatzeko beste sendagai batzuk. Nola jakin dezaket…

22 uztaila, 2013Details

OHARRA: Aitortu gabeko glutena kamimilan

AESANek jakinarazi du "COMPAÑÍA DE INDIAS"markako kamamilan sorta batean, aitortu gabeko glutena atzeman dela. Horren ondorioz, produktu horiek arazoa eragin dezakete, bakar-bakarrik, glutenari intolerantzia diotenei. Tartean dauden produktuak honako erkidego hauetan saldu dira: Euskal Herria Andaluzia Aragoi Balearrak Kanariar Uharteak Katalunian Gaztela eta Leon Galizia Madril Valentzia Kaltetutako produktuen zerrenda: Lote/partida 316040810805, lehentasunezko kontsumo data…

18 uztaila, 2013Details

Frutak eta barazkiak kontsumitzeko aholkuak

Ingurumenean (lurzorua, hautsa, ureztatzeko ura…), zenbaitetan, frutak eta barazkiak kutsa ditzaketen mikroorganismo patogenoak eta osagai kimikoak egon daitezke. AESANek “frutak eta barazkiak beti seguruak” izeneko triptikoa kaleratu du, produktu horien kontsumoa askoz ere seguruagoa egiteko zenbait aholku laburrekin batera. Honako aholku hauek nabarmendu nahi ditugu: Etxera eramatean, ez jarri frutak eta barazkiak haragi, arrain, itsaski…

15 uztaila, 2013Details

Nutrizioari, gehiegizko pisuari eta obesitateari buruzko Europako Estrategia aztergai

Pausu txikiak ematen ari dira norabide egokian, nahiz eta pausu horiek funtsezko aldaketarik ekarri ez (gehiegizko pisuaren eta obesitatearen mailak handiak dira oraindik ere Europan). Hau da Europako Batzordeak ezarritako estrategien inguruko ebaluazioaren ondorioetako bat, nutrizio-ohitura osasungarriak sustatzeko eta gehiegizko pisua eta obesitatea murrizteko. Ebaluazioak nabarmendu egiten du era horretako ekimen gehienen jomugan nutrizioa dagoela,…

8 uztaila, 2013Details