Elikagai-osagarriak:erabilera egokia

Elikagai-osagarriak elikagai produktuak dira, eta euren xedea da ohiko elikadura osatzea. Horiek oinarrian elikagaien edota beste substantzia batzuen iturri kontzentratuak dituzte.Bitaminak, mineralak, aminoazidoak, gantz azidoak eta beste substantzia batzuk izan daitezke, eta horiek modu askotan merkaturatzen dira: pilula, konprimitu, kapsula, likido … Gure gorputzak behar bezala funtziona dezan, nutriente bakoitzeko kopuru jakin bat besterik ez…

24 urtarrila, 2014Details

Txerri iberikoen produktuak: ezaugarri bereizgarri berriak

Orain dela gutxi kalitate-arau bat onetsi da haragi, urdaiazpiko, beso eta solomo-kana iberikoari buruz. Bada, arau horrek zenbait betekizun ezartzen dizkie produktu-mota horiei, identifikazio berri batez eta bereizgarriez (etiketatzea) gain. Hauek dira berrikuntza nagusiak: Salmenta-izendapen berria Salmenta-izendapenak hirutara ekartzen ditu: "ezkurrekin loditua", "zelaian loditua" eta "loditua". Kendu egin da "berriz loditua". ETIKETETARAKO betekizun berriak Ezartzen…

14 urtarrila, 2014Details

Dietak, 2013an Interneten gehien bilatu diren terminoen artean

Googlen Zeitgeist 2013 txostenean “Bilaketa garrantzitsuenen zerrendak” ageri dira, eta “dietak” kategoria Espainian iaz Interneten gehien bilatu zen gaietako bat da. Kategoria horren barruan, hauek dira bilatuenak, garrantziaren hurrenkerari jarraituta: Dieta makrobiotikoa Dieta mediterraneoa Barauaren dieta Alkatxofaren dieta Izurdearen dieta Bonn Appétit dieta Entzima miragarriaren dieta Thinking dieta Gourmet dieta Smart dieta Mirarizko dieta ugari…

9 urtarrila, 2014Details

Omega 3 naturala logo berria arrantza-produktuetarako

MAGRAMAk "Omega 3 imagotipo" berria sortu du arrantza-produktuetarako, eta arrantzaren esparruko elikagaien industria-sektorearen esku jarri da, bereizte-faktore bat emate aldera. Laster ezarri ahal izango zaizkie arrantza-produktuei logo horiek, betiere produktuek ezarritako irizpideekin bat egiten badute. Imagotipo hau bi motatakoa izan daiteke, OMEGA 3aren edukiaren arabera: Omega 3 gantz-azidoen iturria. Gutxienez 0,3 g azido alfa linoleniko…

16 abendua, 2013Details

Aspartamoa: E 951 edulkoratzailearen azken ebaluazioa

Aspartamoa (elikagaien etiketetan E 951) edulkoratzailearen kaltegabetasuna ebaluatzen hainbat urte eman ondoren, EFSAk honako ondorio hauek atera ditu: EZ da kartzinogenoa: animalietan zein gizakietan egindako azterlanen probak zehatz berrikusi ostean, adituek baztertu egin dute kalte genetikoa edo minbizia eragiteko arriskua. Aspartamoa kontsumitzeak EZ DU kalterik eragiten burmuinean edo nerbio-sisteman, eta ez du eragiten umeen eta…

12 abendua, 2013Details