Elikagaien kontsumoa 2013an, etxean eta etxetik kanpo

2013. urtean, etxeetan % 2,4 egin du gora elikagaien gastuak; batetik, kontsumoak gora egin duelako (% 0,8) eta, beste alde batetik, prezioek ere gora egin dutelako (% 1,6). Etxetik kanpoko gastuak, ordea, behera egin du % 3,1, jendea gutxiagotan joaten baita ostalaritza- eta sukaldaritza-establezimenduetara (-% 2,5) eta joaten den bakoitzean gutxiago gastatzen baitu (-% 0,6).…

28 martxoa, 2014Details

“Produktu iraunkor”-en etiketa. Zer pentsatzen dute europarrek?

Kontsumitzaileek gero eta maizago eskatzen dute informazioa, erosi nahi duten elikagaia edo edaria ekoizteko moduaren inguruan. Ekoizpen “iraunkor"-ei buruzko bereizgarriek (etiketak, logoak…) balio eman nahi diote ingurumenean eragin txikiagoa izateagatik eta alderdi sozial eta etikoekiko begiruneagatik (bidezko merkataritza, animalien ongizatea…) bereizten diren produktuei. Duela gutxi egindako azterlan batean aztertu nahi izan dute, batetik, nola eragiten…

19 otsaila, 2014Details

Edari energetikoak eta eragin ditzaketen arriskuak

Duela zenbait urte, BfR ohartarazten ari da arriskutsua dela edari energetiko gehiegi kontsumitzea. Horrelako edariak gehiegitan hartzeak, hala alkoholarekin nahasirik nola egoera fisiko nekagarrietan (ariketa fisiko handia edo atseden falta), eragin kaltegarriak izan ditzake osasunean. Institutu horrek duela gutxi eginiko azterlan batean, edari horien “Kontsumitzaile handiak” (litro erdi baino gehiago 24 ordutan) deitutakoek hartutako kopuruak…

12 otsaila, 2014Details

Antibiotikoekiko erresistentzia: osasunaren arloko profesionalen aholkuak

Europako hainbat albaitarik, medikuk eta dentistek “erraz betetzeko" aholkuak idatzi dituzte, bakterioek antibiotikoekiko erresistentzia har ez dezaten, eta, horrela, gure zein ondorengo belaunaldikoen osasuna zaindu dezagun. Jakitun izan behar dugu denon zeregina dela sendagai horiek etorkizunean eraginkorrak izan daitezen laguntzea eta ziurtatzea. Horretarako, honako aholku hauek hartu behar ditugu aintzat: “Antibiotikoak ez dira beti irtenbidea"…

7 otsaila, 2014Details

Fast food janari azkarra kontsumitzea eta obesitatea

Orain dela gutxi eginiko azterlan batek erakutsi du janari azkarra kontsumitzea lotuta dagoela herrialde garatuetan Gorputz Masaren Indizea (IMC) handitzearekin. Hori da OMSek bere buletinean argitaratutako azterlanaren ondorioetako bat. Hain zuzen ere, buletin hori ei da osasun publikoari buruzko aldizkari onenetako bat munduan. Egileen arabera: “Janari azkarra”-ri lotutako hiru parametroen artean (animalia-koipeen ingesta, kaloriak guztira,…

5 otsaila, 2014Details

Umeak: giltzarria elikagaien arriskuen prebentzioan

Lehen Hezkuntzan Elikagaien Segurtasunaren arloko eduki pedagogikoak irakasteak oso prebentzio-jokabide egokiak sustatzen ditu emeen artean; are gehiago, aintzat hartzen bada arrisku-taldea direla elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunen aurrean (ETAk). Izan ere,gutxi gorabehera, ETAei loturiko kasuen erdia umeen artean gertatzen da; bereziki, 15 urtetik beherakoen artean. Eta are garrantzitsuagoa dena: umeak gai dira jasotzen duten informazioa…

4 otsaila, 2014Details