Pertsonako eta urteko 74 litro esne kontsumitzen ditugu

MAGRAMAk eginiko azterlan berri baten arabera, honako hauek dira ondorio nagusiak, 2012an nazioan kontsumitu den esne-kopuruari dagokionez: Kontsumoa aurreko urtearen oso antzekoa izan da (% 0,4 gutxiago). Gastuak % 0,5 baino ez du egin behera, batez besteko prezioa egonkortzearen ondorioz. Zehazki, 0,69 euro/litro da. Esne erdi gaingabetuaren kontsumoak hartzen du ontziratutako esne guztiaren % 42,5.…

9 apirila, 2013Details

Ohartarazpena: sinefrina eta kafeina kirolarientzako eta argaltzeko osagarrietan

BfRk argitaratutako iritzi berri baten arabera, jarduera fisiko handia duten pertsonentzako osagarri horiek arterietako presioa nabarmen handitzea ekar dezakete, are gehiago gehiegizko pisua duten pertsonak badira. Gauzak horrela, BfRk konposatu horietako batzuk “ez seguru” gisa sailkatu ditu, aintzat hartuta iritzi horretan proposatutako gehienezko kopuruak betetzen diren edo ez. Zer da Sinefrina? Sinefrina substantzia naturala da.…

9 apirila, 2013Details

Estrategia: Elikagai gehiago, hondakin gutxiago

Europako Batzordeak zenbatetsi du urtean 1.300 milioi tona elikagai baino gehiago alferrik galtzen direla; hots, munduko ekoizpenaren 1/3. Bada, horietatik 89 milioi Europar Batasunari dagozkio eta 8 milioi Espainiari. Horregatik guztiagatik MAGRAMAk "Elikagai gehiago, hondakin gutxiago" plana aurkeztu du. Helburua da gardentasuna, elkarrizketa eta koordinazioa sustatzea elikakateko agenteen eta herri-administrazioen artean. Era berean, elikagaiak alferrik…

2 apirila, 2013Details

2012an % 2,7 hazi zen fruta freskoen kontsumoa

Hori da 2012an zehar fruta freskoaren etxeko kontsumoari buruz MAGRAMAk argitaratutako azterlanaren ondorioetako bat. Beste datu batzuen artean, honako hauek dira nabarmentzekoak: Iazko per capita kontsumoa 103,78 kilokoa izan zen pertsonako eta urteko. 2011n, berriz, 101,46 kilo izan ziren. Laranja, platanoa, sagarra eta meloia dira Espainiako etxeetan presentzia handiena izan duten frutak. Etxeetan elikadurara bideratutako…

2 apirila, 2013Details

Espainiako nutrizioaren “ibilbide-orria”: Liburu Zuri berria 13/03/22

Liburu Zuri honen helburua da eredu bihurtzea nutrizio-kontuetan, hala esparru akademikoan eta/edo zientifikoan nola nutrizioaren eta/edo elikaduraren esparruko politiketan ardurak dituzten administrazioen artean. Liburuak bederatzi modulu ditu, eta guztira 100 egilek eta laguntzailek parte hartu dute. Guztiak ere aditu ezagunak dira nutrizioaren eta lotutako gaien inguruan. Honako hauek dira moduluak: Espainiako herritarren nutrizio-osasuna. Kapituluek euren…

22 martxoa, 2013Details

OHARRA: Proteina lakteoa gaileta eta opilgintza-produktuetan 13/03/20

AESANek jakinarazi du Proceli eta Auchan marketako gaileta eta opilgintza-produktuetan aitortu gabeko proteina lakteoa atzeman dela. Horren ondorioz, produktu horiek arazoa eragin dezakete, bakar-bakarrik, proteina horrekiko alergia duten pertsonetan. Aurrekoari jarraiki, honako neurri hauek hartu dira: Gertatutakoaren BERRI EMATEA autonomia-erkidegoetako agintaritza eskudunei, Elikaduraren Alerta Sare Nazionalaren (SCIRI) bidez. Elikagai eta Pentsuetarako Alerta Azkarreko Sistemaren (RASFF)…

21 martxoa, 2013Details